Ondersteuning van een casemanager dementie
Als de diagnose dementie gesteld is, roept dat vaak veel vragen op, bij u én bij uw naasten. Over de ziekte zelf, over het verloop ervan en over de organisatie... Lees meer
Als de diagnose dementie gesteld is, roept dat vaak veel vragen op, bij u én bij uw naasten. Over de ziekte zelf, over het verloop ervan en over de organisatie van zorg en de mogelijkheden die er zijn. Een casemanager denebtue kan u en uw mantelzorger begeleiden. Een casemanager informeert, begeleidt, denkt mee, adviseert, regelt zorg en helpt keuzes te maken.
De casemanger heeft over het algemeen een achtergrond als verpleegkundige of als maatschappelijk werker. De hulp kan al starten als er sprake is van een zogenaamd 'niet-pluis gevoel', dus als er nog geen diagnose is gesteld. De casemanager kan de betreffende persoon en zijn naasten begeleiden in het diagnosetraject, informatie geven over de ziekte en de gevolgen daarvan en emotionele ondersteuning bieden. Ook helpt de casemanager om een weg te vinden in alle wetten, regels en zorgmogelijkheden rondom dementie. De casemanager wordt vaak gezien als steun en toeverlaat.
De aanmelding voor casemanagement dementie kan via de huisarts of de geriater verlopen maar u kunt ook rechtstreeks de organisatie benaderen waar de casemanager in dienst is. De casemanagers dementie verbonden aan Netwerk Dementie Flevoland zijn werkzaam bij de diverse deelnemende organisaties in het netwerk.
Voor wie?
Mensen met dementie en hun naasten